lørdag den 26. november 2011

Gode råd modtages gerne...

Som jeg skrev igår, så er grunden til at jeg efterhånden har en ret stor stensamling den, at jeg havde en drøm om en gårdhave med masser af sten, stenbedsplanter og noget der krævede en masse arbejde. Den drøm har jeg gemt væk, og vil i stedet for ha noget let passeligt - men stadigt pænt :)
Jeg kan godt li havearbejde, ja græsslåning finder jeg faktisk ret afslappende efter en arbejdsdag, men jeg vil også gerne ha tid til at sidde og nyde haven. Og som det er nu, så synes jeg der er for lidt tid til det, og så hjælper det jo ikke noget at lave noget nyt der kræver en hel masse arbejde !!
Her kommer nogle billeder af området det hele drejer sig om, og her kommer en ADVARSEL: området er en øjenbæ... Det havde jeg heldigvis fortrængt, men I får det ucensureret :)

Det første vi gjorde da beslutningen om en gårdhave var taget, var at sætte pileflethegn op. Der er plantet azaleaer i forskellige farver og lagt pyntebark på... og så gik det lissom i stå. Græsplænen har vi ikke været gode ved, for det sku jo alligevel fjernes.

Ved gavlen står en lilla klematis og en lille gran som trænger til en kærlig hånd, men det skal ikke nødvendigvis stå der... det er fra det gamle bed.

Planen er at vi fjerner det stykke hæk der står langs det halve af carporten, lukker carporten af og sætter en dør i. Mest fordi det altid blæser fra vest, og så står bilen alligevel ikke i læ når det regner og sner. Men jeg tror også at det ku se hyggeligt ud... med en gammel buet dør, nogle krukker på væggen og lignende :)

Hækken har en runding lige her der følger grusvejen rundt. Stykket er ca. 100 m2, og får sol det meste af dagen. Her kigger vi mod syd. Og så er der flagstangen... jeg har noget med Dannebrog, og synes det er synd den bare står der midt i alt det grimme... men det sku jo gerne blive bedre :)

Et kig ind gennem pileflethegnet.

Jeg kan ikke be om en haveplan ud fra de få billeder og oplysninger, men sku der sidde nogle med en idé til noget - bare et eller andet - så modtages det med åbne arme :)
Jeg ku godt tænke mig at få perlegrus på, men det er min mand meget imod - hvad mener I om perlegrus?
Lige netop her er det eneste sted vi kan få de store sten ind, så de skal selvfølgelig bruges her. Ikke nødvendigvis alle, og sikkert også nogle af de små. Nogle ideer til sammensætninger... sten sammen... sten og planter sammen... sten og træer/buske sammen... sten og bunddække sammen... sten og græsser sammen?
Nogle ideer til hvad vi kan bruge den store gavl til?
Nogle ideer til hvordan vi får 'fremhævet' flagstangen?
Jeg forestiller mig en form for stier rundt - andre ideer?
Der sku jo også gerne være en form for siddepladser. Det ville jo være oplagt at bruge de to store granitstykker jeg har til at stå, men det er også bare 'for nemt'. Jeg ku godt tænke mig at bruge dem til noget andet, jeg ved bare ikke hvad???
Forslag til træer, buske, græsser eller hvad der nu skal til vil jeg blive rigtig glad for :)
Men frem for alt, så skal det være noget der 'passer sig selv' - så vidt det nu lader sig gøre :)

Håber ikke det blev en alt for lang smøre uden mening... men der sidder så mange derude i Blogland med de skønneste haver, så måske der var en der havde en lille idé, tanke, mening eller andet jeg ku bruge... det vil i hvert fald glæde mig :)

6 kommentarer:

 1. Gode billeder. Håber der er nogen der kan give dig en god ide`..
  Hvad med at hænge et par gamle vognhjul op på gavlenden. Bare et forslag.

  SvarSlet
 2. Tak for dit forslag - det ku være en go idé. Jeg kan godt li gamle ting og sager... vi har også et til at hænge ved terrassen :)

  SvarSlet
 3. Har først lige set dit indlæg nu.
  Spændende plads til en gårdhave :-)

  Først skal i gøre op med jer selv, om i vil have lige linier i haven eller buede. Kan se i har lavet lige bede langs hegnet og muren, de kan jo rundes til, hvis det skal være de buede/bløde linier. Det giver en rigtig god balance at holde sig til enten det ene eller det i hver enkelt haverum.

  I har så mange skønne sten liggende, hvorfor ikke bruge dem som belægning på stierne, i en flot kombination af beton- og natursten (chaussestene el. pigsten). De bede i vælger at lave mellem stierne kan i evt. afgrænse til stierne med sten magen til dem i har valgt at afgrænse de nuværende bede med. I bedene kan på udvalgte steder bruges nogle af de store sten som dekoration.

  Inde omkring flagstangen kunne i måske lave et bed, hvor flagstangen ikke står lige i midten. Jeg kunne godt se nogle af de store sten brugt her. Hvad med at få borret et hul i en af de største sten, og bruge den til rislevand, omkranset af lidt store og lidt mindre sten i et flot og harmonisk arrangement, her kunne godt indgå en stor græs og et par mindre, men det skal selvfølgelig harmonere med den øvrige beplantning.

  Jeg synes også, der skal være et enkelt træ i jeres gårdhave, hvad med en syd bøg (Nothofagus) ?? Den giver højde, men har så små blade, at den kun giver flimmerskygge, hvilket er dejligt på en varm sommerdag.

  Beplantning i bedene kan jo varieres i det uendelige og give helt forskellige udtryk.

  Et forslag kunne være buksbom klippet i kugleform i forskellige størrelser rundt omkring i bedene. Det er med til at danne en struktur i haven hele året. Er i til farver så vælg nogle bunddækkende stauder og lad dem gå igen på større flader. F.eks. geranium endressii ´Rose Clair´ i solsiden, de har en lang blomstring og dækker godt (ikke meget pasning når de har etableret sig). Det samme gælder for løvefod. I skyggesiden ved hækken kunne i bruge hostaer, som også dækker godt. De kommer sent frem hvilket kunne indbyde til også at sætte forårsløg i stykket. Selvfølgelig skal der så også være lidt andre stauder/græsser til at bryde.

  Der kunne også vælges lavendler i store grupper (tænker på jeres magre jord). De er også kønne hele året, og tiltrækker sommerfugle og humlebier. Sammen med dem kunne man vælge et par sommerfugle buske, og forskellige solhatte, så har haven pludselig et andet look.

  I kan også vælge at køre igennem med mindre surbundsplanter, som i har gjort i kanten heruder også forårs- og efterårslyng, og bruge japanske ahorn og -løn som overstandere - igen et helt 3. look.

  Husgavlen og det i vil sætte op ind mod carporten kan hurtigt komme til at virke som en stor træls flade. Det ville jeg bløde op med klatreplanter, f.eks, clematis op af huset og evt. efeu op af den kommende gavl på carporten.

  Er du til gamle ting, vil et vognhjul, møllehjul, en sjov gl. krukke eller noget helt andet måske gøre sig godt rigtigt placeret i et bed, så man får en aha oplevelse, fremfor på traditionel vis "bare" at hænge det op.

  Det var et par ideer, håber det kan give lidt inspiration eller få jer til at tænke helt andre tanker.

  Held og lykke med projektet :-))Har været forbi din hjemmeside, i har en skøn have :-))

  SvarSlet
 4. Hej Vivi.
  Tusind tak for de MANGE gode råd. Det er altid rart at få forslag og ideer fra folk som ved hvad de snakker om :)
  Der er rigtig mange gode forslag, og jeg kan især godt lige se den med sommerfuglebuske, lavendler og solhatte for mig. Jeg har en sommerfuglebusk et andet sted i haven, og elsker den - og alle de sommerfugle der kommer på besøg. Jeg har ikke prøvet solhatte før, men har efterhånden set en del her på nettet og de er da skønne.
  Det er en rigtig go idé at lave hul i en af stenene til rislevand... den tror jeg at jeg tager til mig :)
  Jeg ku også godt forestille mig at vi lavede en stendysse af de store sten - hvis altså der er nogen der lige passer sammen til det.
  Jeg har længe tænkt på en sydbøg, men forestiller mig at det er et kæmpetræ - men det er det måske slet ikke???
  En sti af piksten er noget jeg er helt vild med, jeg skal bare overtale min mand til at han også er helt vild med det... det er ham der skal udføre arbejdet :)
  Det er rigtig dejligt at høre andres ideer. Jeg har selv nogle, men det er jo ikke altid de bedste :)... så mange tak fordi du tog dig tid til at skrive dine ideer og forslag ned til mig :)

  SvarSlet
 5. Så må vi da håbe, at jeg ved, hvad jeg snakker om ;-)
  Det er jo bare en masse løse tanker, der ikke er kædet sammen.

  Jeg har læst at Nothofagus antarctica sjældent bliver over 6-8 m høje her i landet, selvom det er store træer i deres hjemland, men igen de har et let løv.

  Kan du ikke overtale manden til at lægge så mange pigsten, så kombiner det evt. med betonsten, det kan altså også blive pænt. Ellers må du selv i gang ;-)

  Hvis du laver en stendysse, så pas på den ikke bliver for tung og massiv.

  Lidt afstand mellem nogle af stenene, og "bygget ned" i en pigstensbelægning, så de titter op i forskellig højde i forbindelse med rislevandstenen kunne være rigtig flot, hvis altså man kan placere stenene så det virker harmonisk. (Lidt svært at forklare på skrift, jeg er lidt bedre til at "tegne og fortælle" ;-)).

  Jeg skal i øvrigt selv i gang med at ændre gårdhaven ude ved vores nye hus på et eller andet tidspunkt, og selvfølgelig også anlægge resten af haven, det glæder jeg mig til :-)

  SvarSlet
 6. Jeg har på fornemmelsen at du ved hvad du snakker om :)
  Det ser så godt ud når andre får arrangeret sten så det ser naturligt ud - det er bare ikke altid så nemt som det ser ud :)
  Kan godt forstå du glæder dig til arbejdet med din nye have... det blir dejligt at komme igang :)
  Tak igen...

  SvarSlet