lørdag den 4. februar 2012

En sø blir til - del 1

Historien om vores havedam der blev til en sø er lang. Jeg prøvede, at koge det ned så det ku være i et indlæg, men det er der bare for mange billeder til. Så derfor blir det altså til to indlæg, og det første kommer her :o)

Tilbage i 2005 så vores havedam sådan ud. Vi havde året inden fået vores ekstra jord lagt til (se evt. fanen: Mig og min have), og dette var en af mandes store drømme. Havedammen var på 10.000 liter, og efterhånden som den 'voksede til' blev jeg også ret glad for den :o)

Min mand blev dog aldrig helt tilfreds med det, så i 2006 lavede han en mindre dam ved siden af, og en lille bæk der forbandt de to damme. Vores grund har lige præcis der en mærkelig skråning, så der var fald nok til, at det ku lade sig gøre. Det så også rigtig pænt ud, lige indtil bækken blev utæt... så blev manden først rigtig træt af det.

Så i oktober 2008 bestemte min mand sig for, at nok ku være nok. Havedammen og området der, var hans domæne, og jeg havde ikke så meget at sku ha sagt. . . sådan er det ikke mere tø hø ;o)
I sådan et tilfælde er det uvurderligt, at kende nogen som kender nogen der har maskinerne i orden.

Ulempen ved sådan nogle maskiner er bare dette. . . men hvor der handles, der spildes. . . og efter lidt småreperationer var plænen såmænd hurtig pæn igen.

Vi lod den gamle havedam blive længst mulig, for at fisk og planter skulle 'opbevares' så kort tid som muligt. Her kan man også få et indtryk af, hvor stor den nye havedam er i forhold til den gamle.

Som jeg har nævnt før på min blog, så bor vi i et område med en forhenværende losseplads, og vores garage er et gammelt betonstøberi. I guder hvad vi finder af ting og sager i jorden, og specielt beton- og murbrokker. Som for eksempel her hvor vi graver ud til søen. . . murbrokker i alle størrelser - små, store og meget store. En så stor at vi måtte opgive at få den fjernet, ikke engang maskineriet ku klare den. Så et sted nede i søen, er den en 'naturlig' forhøjning :o)

Vi fandt blandt andet også en gammel Madam Blå kande. . . :o)

Da det var på tide, at fjerne den gamle havedam, skulle vi finde på et sted til fisk og planter. Vi havde egentlig en plan om, at de sku være i den store hvide beholder i baggrunden. Men da det hele kom deri, syntes vi godt nok det var synd for fiskene. De var vant til så meget plads, og pludselig sku de være i sådan en lille beholder SAMMEN med planter. Så manden baksede lige noget primitivt sammen. . . 4 stiger holdt sammen af båndstrammere, og så det gamle folie i. Kønt var det ikke, men det virkede, og fiskene havde mere plads. I øvrigt 72 store og 14 små fisk har jeg noteret i 2008 :o)

Da maskinerne havde gjort hvad de kunne, var der kun en vej frem, og det var skovl og trillebør. . . prøv lige og spørg om vi havde lange arme bagefter :o)
Der er gravet i forskellige dybder på ca. 40, 70 og 90 centimeter. Rundt ved kanten er der lavet terrasser til planter. Det er ikke alle planter der vil ha det lige dybt.
Pindende nederst i billedet er afmærkning til Søpavillionen. . .

For at skåne folien for skarpe sten og lignende, har vi lagt gulvtæppe nederst. . . masser af gulvtæppe. Når jeg ser dette billede, kan jeg virkelig ikke huske hvor vi har alt det gulvtæppe fra, men vi købte i hvert fald ikke noget!

Dernæst sku der folie i. Det sku jo egentlig ha været det rigtige bassinfolie, men det koster spidsen af en jetjager. Vi valgte i stedet at købe folie, som blir brugt til pilerensningsanlæg. Det er lidt stivere at arbejde med, men ellers lige så godt. Et kæmpe stykke på 10 x 17 meter blev bredt ud, og så ku vi tænde for vandhanen. . .

27 timer og 40.000 liter vand senere - og bare rolig, vi har egen haveboring. . . ellers var det endnu en spids af en jetjager :o)

TO BE CONTINUED. . .

21 kommentarer:

 1. Hold da op et arbejde i har lavet der.
  Jeg kan godt sætte mig ind i de "lange" arme du skriver om da i måtte igang med skovl og trillebør.
  Det minder mig om da jeg sidste år lavede surbundsbed, dog overhovedet ikke så stort som jeres bassin, MEN jeg gjorde det alene, og jeg har dårlig ryg. Så jeg syntes det var slemt nok. Kun drevet af jysk stædighed, og tanken om det smukke bed det ville blive når jeg blev færdig. Men jeg gjorde det!!! og jeg er meget tilfreds, det samme er Morten heldigvis.
  Jeres "lille" havedam (som jeg synes er stor) er ellers også smuk lavet, sådan en gad jeg godt at have. Glæder mig til din forsættelse.
  Havehilsner fra Marianne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg var faktisk også meget godt tilfreds med den 'lille' havedam, men nu er jeg da glad for at vi gjorde den større :o)
   Med jysk stædighed kommer man langt, og det er så godt klaret af dig. Jeg hader at være øm i kroppen, og ikke ku gøre det man gerne vil, så jeg tør ikke tænke på hvordan det er at ha det sådan hver dag. . .

   Slet
 2. Spændende projekt! Og jeg har jo set resultatet i et indlæg for nylig. Så jeg ved det hele ender RIGTIG godt!
  God lørdag
  Skipper

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er vist ikke så længe siden jeg viste billeder fra Søen, men nu syntes jeg hele historien sku med :o)

   God søndag

   Slet
 3. Hvor har det været et stort arbejde, men rigtig spændende at se, hvordan I har grebet det an.
  Resultatet er da også imponerende og flot.
  I vores have har vi en dam på 2500 l. Vi vil gerne have vores gravet dybere, så vi kan have fisk også om vinteren, når et fryser som nu. Det betyder, at vi skal have den gamle dug af og have gang i skovlene. Ideen med gulvtæpperne vil jeg huske.
  De bedste hilsener
  Kirsten

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er et stort arbejde ja, men det er det hele værd når det står færdigt. . . eller helt færdigt blir det jo aldrig, der er altid lige en plante eller et træ der kan plantes :o)
   2500 liter er da også en pæn størrelse, men du ved - mere vil ha mere - sådan har min mand det i hvert fald :o)
   Rigtig god fornøjelse med arbejdet hvis I vælger at grave dybere - bare husk på, at det er dejligt når det er færdigt ;o)

   Slet
 4. Et stort stykke arbejde, men resultatet er da blevet godt.

  SvarSlet
 5. Spændende at se det store projekt, glæder mig til næste del. Godt I har egen boring og adgang til store maskiner. Kønne er sporene ikke bagefter, derfor vil Bent ikke have store maskiner ind i haven.
  God idé med det folie til pilerensningsanlæg. Virker det lige så godt? For så vil jeg lige notere mig det, hvis vi kommer i gang med vores projekt havedam af mindre format.

  SvarSlet
  Svar
  1. En af de ting som aldrig helt er lykkes for os her i haven, er græsplænerne - desværre. De er grønne, men med meget mos og ukrudt. Helt jævne er de heller ikke, vi har bare ikke haft energien til at lægge dem om endnu. Det er nok også derfor at vi ikke er helt så ømme overfor dem :o)
   Folien til pilerensningsanlæg har fungeret perfekt for os. Det er lidt stivere at arbejde med, og det kan ikke helt undgås at der blir en lille fold eller to. Jeg kan ikke huske prisforskellen, men ved at det var en del, så vi kan godt leve med en fold eller to :o)

   Slet
 6. Det er altid facinerende at se før og efter billeder. At det er et stort arbejde, hersker der ingen tvivl om. Det er også en kæmpe sø og godt I har eget »vandværk«, for så var det blevet en bekostelig affære oveni.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja vi er superglade for vores 'vandværk' - også når haven skal vandes. En eller to gange hver forår/sommer tømmer min mand 2/3 af vandet af Søen og fylder nyt i, så puha ja det ku blive dyrt :o)

   Slet
 7. Det ser godt ud :-)
  Glæder mig helt til, at vi igen skal i gang med at lave havebassin, selvom det ikke lige bliver det første projekt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha :o)
   Jeg glæder mig også til, at se hvordan I vælger at gribe et nyt havebassin an. . . sammen med ALT det andet I skal i gang med :o)

   Slet
 8. Sjovt at se processen, og resultatet blev jo flot :-)

  Lidt sjovt at tænke på, at I bor ovenpå en losseplads. Ved I, hvornår der var losseplads? Der ligger måske alle mulige skatte gemt i jorden :-) Hvad har I ellers fundet af spændende ting?

  Kh. Marlene

  SvarSlet
 9. Tak for din søde kommentar :o)
  Jeg har nok overdrevet lidt da jeg skrev ovenpå en losseplads :o) men så i hvert fald ved siden af - og så tror jeg bare at skraldet er flyttet rundt med løs hånd... og det tidligere betonstøberi må ha brugt haven som affaldsplads - til stor irritation for blandt andet os :o)
  Jeg har ikke kunnet finde ud af præcis hvornår lossepladen lå her, men min mand kan huske det fra da han var barn, så hans gæt er for 35 år siden :o)
  Jeg håber at vi en dag finder den store skat, men indtil videre har vi fundet blandt andet: Madam Blå kanden, en rusten gaffel, hældetuden fra en porcelænskande, en gammel cykelringklokke med indgraveret årstal og navnet på cykelsmeden (den har vi DESVÆRRE givet væk), adskillige medicinglas og -flasker, det halve af et gammelt staldvindue, hele klinker med fine mønstre (eller det var nok fint dengang :o)), masser af glasskår og endnu flere murbrokker. . . så det er altid spændende at grave huller her i haven ;o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det lyder da godt nok vanvittigt spændende :-)) Netop som at grave efter en skat :-) Kan du huske årstallet, der stod på ringklokken?

   I gamle dage gravede man flasker og glas ned i jorden, og her hos os er der i skellet til marken gravet mange flotte gamle brugsflasker og glas ned :-)

   Kh. Marlene

   Slet
  2. Nej jeg kan desværre ikke huske årstallet. Det var nok en af de første ting vi fandt, og før vi syntes at det ku være spændende... men det har ændret sig :o)
   Gemmer du så glas og flasker når du finder noget?

   Slet
  3. Ja, jeg har gemt en del af flaskerne, for de er så fine - mange af dem helt små :-)

   Kh. Marlene

   Slet
 10. Da vi flyttede ind her på parcellen, fandt vi også alt muligt gravet ned. Gamle potteskår, jern og alt muligt skrammel. Pigerne synes det var spændende, at gå på jagt efter især potteskårene, som de samlede på. Tror det var meget almindeligt før i tiden, at grave tingene ned, fordi man ikke havde andre muligheder. Det meste er forsvundet nu, efterhånden som vi har fundet det under gravning og lign. Sådan gjorde man nok før i tiden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror også, at det var sådan man gjorde... det er der heldigvis lavet om på :o)
   Men så er det jo godt, at der er nogle havetosser der graver haven igennem - så der kan blive 'ryddet op' :o)

   Slet