onsdag den 28. marts 2012

Mos i plænen - nej tak. . .

Hvis det nu rent faktisk hed en mosplæne, så var det vel ok - men nu hedder det altså en græsplæne, så derfor helst ingen mos, tak :o)
Det har dog den fordel at det er dejligt blødt at gå på, men så er det vist også det. . .
For 3. år i træk har vi haft gang i vertikalskæreren. Det kan se ganske forfærdeligt ud bagefter, men er nu engang nødvendigt. . . det gik nu ikke så galt i dag :o)

De to første omgange er kørt. Det ligner mishandling, men græsrødderne har godt af at blive luftet. Ulempen ved en vertikalskærer er, at den ikke kan nå helt ud til kanterne. . .

Så har manden været hele vejen rundt. . .

Det ser ikke helt så slemt ud når mosset er revet sammen. . . eller. . . uhhhh. . .

Det var egentlig en dum dag at vælge til at fjerne mos i plænen, for det blæste ret så meget. Så da det skulle samles op fløj det rundt med mostotter, og det kunne heller ikke betale sig at fylde for meget i trillebøren. Men 4½ af disse trillebørfuld blev det altså til. . . ikke noget i forhold til det første år, der blev det til 7 trillebørfuld med top.

Sådan!!! Jeg tænkte, at en tur med plæneklipperen ville gøre underværker. . .

Og det synes jeg da at det gjorde. . . altså ikke fordi det så blev kønt af den grund :o)

Planen var egentlig at gi plænen kunstgødning i dag også, men da meteorologerne har flyttet morgendagens regnvejr til søndag, ja så må det vente. Men det gør nu egentlig heller ikke noget, for desværre skal vi igennem hele turen en gang til - jeg synes stadig der er for meget mos tilbage :o)
Og nå ja, så er det lige de andre plæner også. . . rolig nu, en ting ad gangen ;oD

Og så gik det vist lige stærkt nok med mit indlæg i går!!!
Det er ikke narcissus 'jetfire' der er problemet her, men prøv lige at se hvad der ligger op ad stenen i baggrunden. . . en påskeklokke. . . en meget slatten påskeklokke. Jeg købte to på samme tid i Bilka, og den ene står helt fint, men denne. . . hvorfor???

33 kommentarer:

 1. Og jeg der så gerne vil have mos i haven, men det skal være på min træstammer. Det skal nok blive rigtig godt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan også godt li mos på stammer og sten, men helst være fri for det i græsplænen... :o)

   Slet
 2. Ja det med mos må jeg indrømme, at vi ikke går så højt op i her i haven. Men vores græsplæne er fyldt med ukrudt, Bent har nok at gøre med at slå den, og jeg koncentrerer mig om bedene.
  Nå men til den slatne påskeklokke. Sidste år købte jeg to fine påskeklokker i Bilka, begge afgik ved døden sidste år, har ikke set dem siden. Rigtig ærgerligt. I år har jeg købt 4 påskeklokker, den ene har det heller ikke for godt. Den rådner i stænglen :o( Måske er det det samme med din.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er heller ikke fordi vores plæne ligner en golfbane bagefter, men det pynter da lidt :o)
   Det kan godt se ud til at påskeklokken er rådnet ved stænglen. . . øv øv øv. Håber der er en lille chance for at den klarer det alligevel. Og ellers må jeg nyde den anden :o)

   Slet
  2. Jeg har altså tit været ude for, at de rådner ved stilken - de gør det ofte i potter, hvis de står for længe, men mine egne er altid kommet igen, når først de er udplantet :-)

   Kh. Marlene

   Slet
  3. Åhh hvor jeg håber du har ret. . . jeg bevarer håbet :o)
   Ha en go aften...

   Slet
 3. Mos og ukrudt i plænen har vi rigeligt af hos os. Det er vist ikke så pænt og måske en dag når vi til at koncentrerer os mere om græsset - hvem ved!! Det eneste der med garanti kommer op er tidsler, gider sandelig ikke at træde med mine sarte små fusser på det djævelskab!! Jeg må dog indrømme at det ser rigtig godt ud, det stykke mosfjerningsarbejde I har fået gjort.

  Ærgeligt med din slatne og meget trætte påskeklokke, så billige er de jo heller ikke :o/

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja hvorfor kan en græsplæne ikke bare være en græsplæne, og så kan alt det andet bare blande sig udenom. . . tidsler er meget ubehagelige i plænen. . .
   Påskeklokkerne er ikke helt billige nej, så det er brandærgerligt :oI

   Slet
 4. Det er godt nok en skrap omgang for plænen, men det bliver vel godt igen.
  Synd med de der Bilka-bras-Påskeklokker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ser lidt voldsomt ud ja, men den ser noget så glad ud inden længe :o)
   Jeg ved ikke om det er fordi de er købt i Bilka, men ærgerligt er det i hvert fald. . .

   Slet
 5. Det skal jo være skidt før det bliver godt siger man.
  Det med den slatne påskeklokke har jeg ikke oplevet.
  I efteråret klippede jeg alle de gamle blade af .Tror det var en god ting de har aldrig haft så mange blomster som i år.

  KH Margrethe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja og nogle gange skal det være rigtig skidt ;o)
   Dejligt at dine påskeklokker sådan belønner dig for at blive studset :o) mine de gamle står også rigtig fint. . .

   Slet
 6. Køn er plænen ikke efter sådan en tur, men det ændrer sig heldigvis hurtigt.
  Vil man have en pæn grøn GRÆSPLÆNE skal den faktisk vertikalskæres, en gang på langs og en gang på tværs, mindst en´ gang om året.
  Vertikalskæring fjerner selvfølgelig mos, men det hæmmer også ukrudt :-)
  Der findes ikke meget i en have, der er så pasningskrævende som græs, hvis det skal stå pænt, grønt og uden ukrudt, men det til gengæld ser det rigtig godt ud, når det bliver passet og plejet efter alle kunstens regler :-)

  I år nøjes vi med at klippe vores plæner. Vil ikke bruge unødig tid på plænen her. Vores nye "plæne" bliver en større opgave at få styr på. Mange steder er der mere mos end græs, og den er meget ujævn, tror også den bliver temmelig gul af mælkebøtter, men det bliver ikke i år, vi får tid til, at går i gang med at hæve niveauet på den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi ved at det bliver godt igen, kun derfor gør vi det :o)
   Vi går ikke efter at få det til at ligne en golfbane, men det er nu kønnere uden mos :o)
   I har masser at koncentrere jer om, så jeg kan godt forstå at græsset ikke lige har første prioritet :o)

   Slet
 7. Hej. Sikke et arbejde, men det er nok godt givet ud, så græsset bedre kan gro. Den virker effektiv den vertikalskærer, som om den går helt i bund! Nu kan græsset da i hvert fald komme til. Vores græsplæne har også en del mos i et skyggefyldt hjørne, det kommer hvert år, og kan nok ikke undgås! Jeg har prøvet både at rive det væk og med jernvitrol, men alligevel kommer det igen til næste år. Det er åbenbart en evig slåskamp!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er faktisk ikke så slemt at gi plænen sådan en tur, men nu var det også den lille plæne vi tog ;o)
   Og næste år er mosset der igen, så ja det er en evig kamp :o)

   Slet
 8. Skønt at I fik taget en del af mossen/mosset(hvad hedder det egentlig?) - nå, men jeg glæder mig også til lidt regn, men helst uden sne og slud. Krydser fingre!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg siger mosset, men om det er det rigtige ved jeg ikke :oD
   Bare lige regn nok til at vaske kunstgødningen væk det er fint, alt det andet kan godt blive væk ;o)

   Slet
 9. Min plæne er mere mos end græs, så den skal også have en tur med vertikalskæreren, men vi venter lidt endnu. Det hjælper nu gevaldigt på det bagefter, og den bliver helt pæn igen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt man ved det blir godt igen, for ellers ku det da godt være man lige tænkte sig en ekstra gang om. . . god fornøjelse når det blir din tur :o)

   Slet
 10. Sikke et arbejde :0( Eftersår I så? Eller gødes der kun?

  Mine sørgelig rester af græsplæne er en blanding af kvikgræs, mos og bellis :D Men pyt med det, for den ryger helt væk omme bag huset ;0) Jeg har godt 2000 m2 med græs foran huset, det må være rigeligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er faktisk ikke så slemt, men det kommer selvfølgelig også an på størrelsen af plænen :o)
   Vi eftersår kun hvis der er store bare plamager, og så får det masser af gødning :o)
   Ja med alt det græs kan du da vist godt undvære noget af det. . . til nye projekter måske ;o)

   Slet
 11. Hold da op, sikke en orden :-)) jeg har da egentlig også sådan en liggende (vertikalskærer - ikke ordenen!), men har vist aldrig brugt den. Mos er måske ikke så pænt, men jeg kan nu godt lide lidt mælkebøtter og bellis i græsplænen, som det måske hører sig til på landet. Men det ser unægteligt flot ud hos jer.

  Ærgerligt med julerosen - måske er den rådnet helt nede ved stilken? Det gør de nogle gange, uden det betyder noget for planten senere hen.

  Kh. Marlene

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes bestemt også at bellis hører til i en græsplæne, så dem rører jeg ikke. Mælkebøtterne er jeg ikke helt så vild med, men da vi bor ud til åbne marker kan det ikke undgås - så de må også være her :o)
   Jeg håber du har ret og at påskeklokken klarer sig alligevel. . . den var så fin :o)

   Slet
 12. Hold da op, hvor har I været flittige. Det skal da nok blive godt til sidst.
  Jeg er glad for at jeg kun har en lille plet med græs tilbage, og den 'hærger' Frostie, så den ser herrens ud ligegyldigt hvad jeg gør :-)
  Mht til Påskeklokken. Kan det mon være fordi den har stået indendørs da du købte den, og så blev det for barsk at komme ud i haven? Ærgeligt ihvertfald. Jeg håber at den måske kommer igen, som Marlene siger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også haft hund i haven, så jeg ved hvordan en 'hundeplæne' ser ud. . . men det følger nu en gang med :o)
   Min påskeklokke har ikke været indendørs, men det kan godt se ud til at den rådner ved stænglen. . . øv øv. . . men håber den klarer sig alligevel :o)

   Slet
 13. En anden måde at komme mos til livs i en stor plæne er. at tromle plænen her tidligt forår med en tung tromle efter en plænetraktor. Det tåler mosset ikke og græsset får overtaget lynhurtigt, så efter kort tid er der mere græs end mos.
  Vi gentager manøvren hvert forår og det virker.Har en meget stor plæne,der ikke er ukrudtsfri, men dejlig grøn hele sommeren. Slog den sidste gang 26.dec.2011 og nu skal den slåes igen.
  God arbejdslyst fra den dovne græsklipper:o)
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Den metode har jeg ikke lige hørt om før, men det lyder da overkommeligt ;o)
   Dog er det nok til plæner med knap så mange 'krummelurer' som min... men dem har vi heldigvis også nogle af :o)

   Slet
 14. Hvor er det et flot haveudsnit du viser, græs eller ej. Jeg er bange for at vores plæne vil blive noget bar, hvis mosset kom væk.... men det burde helt sikkert gøres :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Vi har altså også prøvet at stå med en noget nøgen plæne efter sådan en omgang, men jeg lover dig det blir rigtig godt igen :O)

   Slet
 15. Kom først nu til at læse Lønbæk Planteskoles bemærkning nu, og jeg forstår, at jeg bare skal gå ud og rulle lidt rundt på græsplænen.... det vil nok være godt både for plænen og min "figur", hi hi........... måske skal jeg vente indtil hækken er blevet grøn og tæt.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det var også en måde at gøre det på, meeeeen jeg ville nu også vente til hækken var grøn og tæt... for naboernes skyld ;o)

   Slet
 16. Noget af et stykke arbejde i har været i gang med. Din græsplæne skal nok blive flot.
  Vi går ikke så meget op i om der er mos i vores plæne.
  Hvor er det smukke stemningsbilleder du har lagt ind. Jeg kan rigtig godt li` billedet med englen.
  Tak for kigget.
  Ha` en god aften.

  SvarSlet