mandag den 18. februar 2013

Dobbelt-bedet. . .

Bedet som mit kære Blodblommetræ står i, kaldes i daglig tale 'dobbelt-bedet'.
Det startede som et lillebitte bed tilbage i 1999.

Et af de få billeder jeg har fra 1999. Helt ude til venstre anes et lille rundt bed med en Hængeblodbøg. . . og hold da op en masse græs der var dengang ;o)

I 2004 så bedet stadig sådan ud, og Hængeblodbøgen er ikke blevet ret meget større. Det var et træ min mand købte for et gavekort han fik da han blev 30 år - uha det er længe siden :oD - og kort tid efter knækkede han toppen på den. . . heldigvis var det ikke mig der gjorde det :o) I dag er det jo nærmest en stor busk, gad vide hvor stor den egentlig kunne blive. . .

Så var det jeg fik min Blodblomme i 2005, og et nyt bed skulle laves. Det blev ved siden af bedet med Hængeblodbøgen. Der var ingen tvivl om, at der under Blodblommen skulle være Krybende Læbeløs - jeg synes det passer rigtig godt sammen. Jeg fik en lille bid fra min svigerinde, som jeg plantede i et stenbed jeg havde dengang. Ret hurtigt fandt jeg dog ud af, at det breder sig ret godt, så det var ikke det rette sted for det - men det var perfekt under Blodblommen :o)

Samtidig ændrede jeg bedet med Hængeblodbøgen, så det blev større. Med nyt foderbræt og fuglebad - dem har jeg endnu, men jeg kan se at ingen af planterne har overlevet :o) Jeg har ledt og ledt, men ku desværre ikke finde et billede af de to bede ved siden af hinanden fra dengang.

Allerede i sommeren 2006 sku der ske noget nyt igen. Både Blodblommen og Hængeblodbøgen har jo røde blade, og med den røde Krybende Læbeløs under, så syntes jeg at jeg ligeså godt ku lave det til ét bed. Jeg valgte, at lave det så man ku gå gennem bedet. . . det var i hvert fald meningen at det sku se sådan ud ;o)

Bunddækket fra det lille bed, blev fordelt over de to nye store bede, og lidt nye planter kom til.

I 2007 lavede manden en sti af pigsten mellem de to bede, for at binde det bedre sammen. Det hjalp lidt, og jeg er vild med pigstensbelægninger. Jeg skal dog lige ta mig sammen til, at rette de to kanter på bedene op, så de er mere lige - så ligner det nok mere ét bed med en sti igennem. Det er en af de ting som ikke tager ret lang tid, men får man det gjort. . . :o)

Så er der knald på :o) I maj 2008 dækkede Krybende Læbeløs det hele, og det var dejligt nemt. Om end det var lidt meget blåt, så var det da også ret pænt ;o)

Men så bare 2½ måned senere så det sådan ud. Jeg tror det var meldug der gjorde kål på bunddækket. Bladene fik en hvid belægning, krøllede sammen og lige så stille svandt de ind til ingenting. Jeg var ret irriteret, men tænkte at selvfølgelig kommer det igen. Men det gjorde det så bare ikke. Jeg har ingen billeder af bedet fra 2009 og 2010 - det har nok ikke været værd at fotografere :o)

I efteråret 2010 plantede jeg nyt bunddække, denne gang Grønlandsk Potentil. Det var en plante jeg købte ved et åben have arrangement. Som med Krybende Læbeløs, anede jeg ikke hvor meget den ville brede sig, så den kom i det stenbed jeg har nu. Det fortrød jeg hurtigt, og da jeg stod og manglede nyt bunddække til Dobbeltbedet, så blev det altså den :o) Her er det april 2011, og der er ikke ret meget bunddække endnu.

De sidste billeder er fra august 2012. Tænk at alt det bunddække kommer fra én lille potte!!! Det er rigtig flot når det er helt hvidt af små blomster, men ellers er det jo meget grønt i grønt. Derfor prøver jeg at sætte små farveklatter ind i form af feks hosta og alunrod.

Det er ikke helt tæt endnu, men det er jeg sikker på det bliver i løbet af i år :o)

Forrest står en Magnolia 'Susan'.Der var en mand der sagde til mig for et par år siden: Er du godt klar over, at en Magnolia kan blive meget stor? Det var jeg ikke da jeg plantede den i 2006, men hva - så må jeg jo igang med beskærersaksen ;o)


Det var historien om Dobbelt-bedet :o)

28 kommentarer:

 1. Hej Bettina.Tak for historien om dine stenbede.Sjovt nok har jeg et stenbed der minder om dit.Og jeg har også en Susan i mit.Jeg holder den lidt nede........god ide at tage lidt grene ind lige nu.
  Jeg lavede 4 nye bede sidste år,så det bliver lidt spændende at se dem her til foråret.Har næsten lige vist min Susan i blomst.God aften til dig knus Jette (mit lille gods)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Det var nu Dobbelt-bedet jeg skrev om ;o) Jeg har også et stenbed, men det er en helt anden historie :o)
   Jeg nænner næsten ikke at klippe i min Susan, men måske jeg sku prøve det, og nyde nogle grene indenfor :o)
   Det bliver spændende at følge aaaalle dine nye bede i den kommende sæson :o)

   Slet
 2. Det var spændende at se, hvordan dine bede har udviklet sig. Ærgerligt at din læbeløs svigtede. A propos magnolier så har vi fældet et magnolietræ, som fuldstændig ødelagde det bed, det stod i, pga de øverligt liggende rødder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Endnu holder min magnolia sine rødder hvor de skal være, men måske det bliver et problem senere... jeg håber det ikke :o)

   Slet
 3. Hej. Det var virkelig interessant. Især det med bunddækket. Jeg kan rigtig godt lide din sidste løsning med grønlandsk potentil. Det ser godt ud. Flotte træer du også har.

  SvarSlet
 4. Det var en dejlig historie og ved du hvad Bettina, den læbeløs i blomst - hold op - det var flot at se! Sjovt at se hvor meget bedet har ændret sig over årene. Godt at du har taget billeder, for det var ren underholdning, og inspiration til at anlægge nye bede også!

  SvarSlet
 5. En billedserie af bedets udvikling. Jeg kender kun alt for fænomenet græsplæne-krymning ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er altså meget mærkværdigt som græsplænerne har det med at krympe ;o)

   Slet
 6. Du kan få læbeløs hos mig, hvis du vil have en ny, de breder sig ganske rigtigt helt forfærdeligt, men er ret flotte i blomst og farver. Måske kunne det være flot at blande de to bunddækker?
  Din hængeblodbøg er meget flot.
  Tak for historien om dobbeltbedet, det var sjovt at læse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh Lisbeth, du er altid så gavmild :o)
   Der er stadig små klatter af læbeløs i bedet, og de får lov at være der. Så ser jeg om de vil noget eller ej. . . men tak for budet alligevel :o)

   Slet
 7. Det er næsten som at være på havevandring, når man sådan får hele historien med. Tak for det :)
  Det så ganske fantastisk ud med det blå flor.
  Pigstensbelægningen er også rigtig flot lavet.

  SvarSlet
 8. Det var da en fantastisk historie og sjovt at se alle dine billeder fra tidligere. Jeg købte to krybende læbeløs til et lille bed i efteråret, nu kan jeg måske gå ud fra at de breder sig villigt.

  Flot stenbelægning!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja jeg tror du skal regne med at dit lille bed hurtigt bliver dækket. . . den er meget villig :o)

   Slet
 9. Sjovt at få de historiske tilbageblik! Tak for havevandring tilbage i tiden.

  SvarSlet
 10. Godt indlæg. Gode billeder. Tak for kigget og historien.
  Her havde vi læbeløs som bunddække på en høj, men pist var de væk. Det er så flere år siden. Jeg mistænker nu dræbersneglene for at ha` ødelagt dem, for dengang var vi plaget af de slimede små bæster. Heldigvis så vi kun ganske få sidste sommer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det sku ikke undre mig at det er guf for sneglene. . . øv bøv :o)

   Slet
 11. Hvor ser det godt ud. Det er sjovt og se tilbage og så se hvordan det ser ud nu. Gode idéer til os andre.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
 12. Det er meget spændende at se udvikling i din have

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du ha, og velkommen til :o)

   Slet
 13. Dejlig historie, spændende at se udviklingen af bedene. Det er virkelig blevet flot. Du kan da altid plukke nogle buketter af din Susan om vinteren. Man bliver ekstra glad for de grene man driver i blomst om vinteren :-)
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
 14. Tak skal du ha Fru Pedersen :o)
  Jeg nænner altså næsten ikke at skære i min magnolia, men måske jeg skulle prøve det. . . det ku jo være jeg blev helt vild med det ;o)

  SvarSlet
 15. Satte en krybende læbeløs sidste sommer, men da sneen forsvandt var den væk - kan dog se den er ved at titte frem igen. Forsvinder den hver vinter og kommer tilbage igen? eller er den gået delvis ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Min har været der hele vinteren, men det har jo heller ikke været en kold vinter. Den breder sig vildt her og er ikke min favorit.
   Hilsen Lisbeth

   Slet