onsdag den 7. november 2012

Vinterdækning af abetræ og system i plantenavne. . .

Ja nu ku overskriften godt hentyde til, at jeg ville fortælle noget om de to emner, men tværtimod så søger jeg gode råd, tips og tricks :o)

Jeg søger gode råd om vinterdækning af mit abetræ. Eller jeg må hellere skrive vores abetræ, da det er en bryllupsgave :o) Vi er så glade for den, og derfor blev jeg også meget ked af det, da det gik op for mig, at den ikke havde klaret sidste års hårde vinter. Jeg har hvert år når frosten begynder at komme, taget en god bunke halm og pakket op omkring den - til op midt på cirka. Det har den klaret fint, lige indtil sidste år. Brun og kedelig stod den, og så mere død end levende ud. Foråret gik og noget af sommeren, og jeg havde faktisk opgivet den. Men pludselig fik jeg øje på små grønne skud... jubiiii :o)

Nu skyder den med rigtig mange nye skud, og glæden er stor - selvom den nu er kønnest når den er grøn og ikke brun :o)

I toppen ser den dog stadig meget død ud. Billederne er fra i lørdags og der fik vi en ordentlig haglbyge :o)

Uhm. . . dejlige lysegrønne skud. . .

Og mange af dem. Jeg tænker bare på hvordan det vil komme til at se ud med alle de nye skud. Normalt har den en krans af grene ud fra stammen, men nu skyder den jo også ud fra grenene. . . det skal nok blive interessant :o)

Dead or alive. . .

Nå men det jeg søger gode råd om, er vinterdækning. Jeg er selvfølgelig bange for, at det samme skal ske igen, og at den i værste fald ikke klarer det. Hvordan vinterdækker I jeres abetræ - gode råd modtages med glæde :o)

Og så søger jeg tips og tricks angående system i plantenavne. Jeg ved der er nogle af jer der har arrangeret noget i computeren, og det vil jeg også ha styr på i løbet af vinteren. Jeg ved bare ikke helt hvordan jeg skal gribe det an. . . hvordan har I gjort? Bruger I et specielt program til det? Også her modtages tips og tricks med kyshånd :o)

21 kommentarer:

  1. Desværre Bettina ingen hjælp fra mig til hverken det ene eller det andet. Jeg har mine rhodoer på et regneark og så har jeg min fane på bloggen med dem, roser og clematis.
    Resten er tilfældigheder om jeg nu kan huske hvad de hedder eller navneskiltet sidder der endnu. Her tænker jeg på liljer, dagliljer og hostaer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det ender nok med at det blir noget regneark-agtigt jeg får lavet :o)
      Og så må du da ha noget af en hukommelse, for jeg synes du kan utrolig mange navne :o)

      Slet
  2. Desværre ingen hjæp fra mig heller!

    SvarSlet
  3. Jeg kan desværre heller ikke hjælpe.
    Håber du er mere heldig med dit abetræ end vi var.
    Vi havde 2 stk. De blev også brune. Det ene træ begyndte også at få grønne skud, dog ikke så mange som dit træ. Ingen af træerne klarede det.
    Ønsker dig held og lykke med træet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh jeg håber sådan at mit træ klarer sig. Det var da ærgerligt med jeres, det er jo ikke ligefrem billige træer :o)

      Slet
  4. Hej Bettina.Ja! jeg kan jo i sagens natur heller ikke hjælpe med abetræet.Og med hensyn til det andet spørgsmål,så har jeg lavet en haveplan på A4 papir,hvor jeg laver cirkler med nr.
    Og ned langs siden skriver jeg navnet ud for nr.Det fungerer godt for mig.Jeg synes det er for bøvlet på computeren.
    Godnat herfra Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også overvejet den 'manuelle' metode, men jeg ville nu helst hvis det kunne lade sig gøre i computeren :o)
      Men tak for forslaget. . . :o)

      Slet
  5. In regards to the system of plant names, do you mean a way to record and organize your different plants and information about them, like on a spreadsheet? I have a sample on my blog of how I use a spreadsheet and what columns I use to keep track of my plants. I use a free spreadsheet program called openoffice, but I've uploaded on that post a sample that can be opened with Microsoft Office Excel. It's a convenient way to be able to sort the information about your plants. You can actually use it a template. Just download it, delete the specific plants, and insert your own. It is on http://northernshade.ca/2008/06/10/garden-record-keeping-system/.

    SvarSlet
    Svar
    1. Yes that's exactly what I mean :o) I have looked at your example, and wow. . . that's what I call organised. I will return to your blog for more information, so thanks a lot so far :o)

      Slet
  6. Hej
    Dit abetræ kan du hjælpe ved at sætte grangrene op omkring helt til tops ligesom et telt og binde dem sammen der.
    Det er sikkert barfrost og skarp forårssol, der laver svidningerne, så skygge til de grønne skud er vigtigt.
    Til foråret(ikke for tidligt)kan du klippe de brune grene væk, og jeg er sikker på at den fortsat skyder.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne Marie.
      Tusind tak for info, det vil jeg prøve, og så håber jeg det bedste :o)
      Jeg troede ikke at jeg måtte klippe de brune grene af - det er jo en stor del af træet. Men den er jo heller ikke pæn som den er nu. Men hvad sker der hvis jeg klipper toppen af, må man godt det?

      Ha en go aften...

      Slet
  7. Jeg lurer spændt på, om du får gode ideer med plantesystemer :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har måske også planer om noget lignende ;o)

      Slet
  8. Jeg har oprettet et kartotekssystem i Works. Til at begynde med gjorde jeg også som Jette, men det blev helt uoverskueligt tilsidst. Der var ikke plads til ret meget på tegningerne.
    Jeg har opdelt min have i nogle bede med hver sin betegnelse, f.x A,B,C osv.
    Når jeg sætter en plante får den et nummer f.x. A1 efter hvilket bed den befinder sig.
    I kartoteket har hver plante sit eget "kort" hvor jeg kan beskrive planten, pleje og pasning samt indsætte billeder.
    Planten får et skilt (af gl. persienner) med nr. og navn.

    Hvis du vil høre nærmere er du velkommen.
    Havehilsen
    Ole

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for forslaget, det er også en god måde at gøre det på. Jeg tænkte nok, at der ville være mange forskellige måder at gøre det på, jeg afventer og ser hvor mange forslag der kommer inden jeg beslutter mig :o)

      Slet
  9. Hej. Jeg ved ikke så meget om abetræ, men ville gætte på, at en fiberdug måske var en god løsning? Jeg har et ringbind, hvor jeg har sat skillevægge i med bedenes navne på arkene og så laver jeg en liste med de planter, der er i bedet og når der kommer nye, så sætter jeg bare navnene ind under det respektive ark. Jeg har også sat skilte ud i selve bedet ved hver plante også for at jeg kan se, der kommer noget op dér, så jeg ikke kommer til at luge det væk om foråret, når alting spirer.

    SvarSlet
  10. Hvis du venter til forsommeren, er det lettere at se,hvor de grønne skud bryder frem. Begynd med de grimmeste grene og spidser og klip lige udenfor et grønt skud.Træet bløder lidt, men det stopper af sig selv og lukker såret.
    Toppen er helt brun, så den kan du ligeså godt fjerne også.
    Den vil sikkert sætte en eller flere nye toppe. Hvis man ikke kan udholde dens 'skæve' vækst kan man om nogle år beskære den, så den bliver som ønsket.
    Hilsen
    Anne Marie

    SvarSlet
  11. Jeg vil bare ønske en glædelig jul til dig og din familie !!

    SvarSlet
  12. Du og din familie ønskes en rigtig god jul.

    SvarSlet